Carp Zoom - Horgászparadicsom

kérdése van?
+36-30-491-49-05
+36-30-462-22-26
+36-34-337-142

Kategóriák
Carp Zoom - Horgászparadicsom

kérdése van?
+36-30-491-49-05
+36-30-462-22-26
+36-34-337-142

  • Kategóriák
    • Botok
    • Orsók
    • Csali
    • Zsinórok
    • Halvédelem
    • Komfort
    • Kiegészítők
    • Ruházat
  • Blog
  • Katalógus
  • Rólunk
  • Hűségprogram
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Ablakos megoldás

Ablakos megoldás

Távolra pontosan és hatékonyan

Téli időszakban gyakran a halakat a parttól távol, a mélyebb részeken kell keresni, ilyenkor a legtöbb horgász egyből a nehéz, hosszú feeder botokra gondol, a végén a jól bevált bordás kosárral. A finoman táplálkozó, messze tartózkodó halakhoz különleges szerelék kell. Van egy egyszerű megoldás, egy kicsit más kosarat kell akasztani a végszerelékbe.

Feederes horgászat
2025.05.16 09:40 CarpZoom

Bár itthon még újdonságnak számítanak a „window” (azaz az ablakos) feeder kosarak, külföldön már pár éve megjelentek és előszeretettel használják. Mára a boltokba különböző, sok esetben jól variálható kosarakat is kapni. Alkalmazásuk  egyedi helyzetekben lehet igazán eredményes. Kialakításából fakadóan nagyon pontosan lehet vele távolra dobni, a visszatekerésnél kis ellenállást fejt ki, tehát könnyű kitekerni (gyors). Az ablakos megoldás lényege a tömény élő és/vagy apró szemes csali pontos bejuttatása, akár mélyebb, vagy extrém mély (víztározó) vizeken is. A megtöltött kosarat kevés etetőanyaggal zárjuk le, így biztosan a fenékre érkezve fog csalogatni. Néhány kosárnál már találkozhatunk aszimmetrikus kialakítással is, ennek előnye, hogy mindenképpen felfelé fog állni az ablak, amikor a kosár a fenékre ér.

Végszerelék

A téli, hidegvízi végszerelékek összeállítása nem bonyolult. Törekedjünk a sallang mentes, csak a legfontosabb kiegészítőkre. A lehetőség szerint a legkönnyebb összeállítást válasszuk, még távdobás esetén is. A gubancgátlót köthetjük erőgumiból (fonott főzsinórnál ajánlott), vagy dupla sordrott monofilből is (pl. a főzsinór anyagából). Ennek nagyon fontos a megfelelő méretezése. Lógatott szereléknél, a gubancgátlónak 2-4 centiméterrel túl kell nyúlnia a kosár aljától. Itt vigyázzunk, ha kosarat cserélünk, ellenőrizzük ezt a „túllógást”. Az előke hosszának a megválasztása is fontos, dévérkeszeg horgászatnál 50 cm-nél indul. Célzott ponty horgászatnál vehetjük pár tíz centivel rövidebbre. A horgot sem egyszerű megválasztani. Meg kell találni a megfelelő összhangot. Fonott főzsinórnál lehet egy kicsit erősebb a horog szár, monofilnél, lehet vékonyabb is. Mivel távhorgászatról van szó, nem szabad nagyon kicsi horoggal próbálkozni (no14-16), mert a halat ki is kell húzni. Ha túl kicsi a horog, akkor felesleges sérüléseket okozunk a megakasztott, de meg nem fogott halaknak.

Tipp:

Sokan tévhitben vannak azzal az elgondolással, hogy a távoli dobásokhoz erős feeder spicc kell. Egy klasszikus feederboton a dobást a bot nyéltag felöli 2/3-ával végezzük, ez adja át az erőt a zsinórral a végsúlynak, legyen az klasszikus vagy method kosár. Persze azért vannak határértékek, pl. egy extra heavy bothoz ne használjunk 1 OZ-ás spiccet, mert kárt tehetünk benne. Vannak helyzetek, amikor nem a mély rész, hanem a közvetlen mellé dobott csalival fogunk sok halat. Ennek oka lehet az ilyen helyeken felgyülemlett iszap (iszapkút). A bomló, rothadó növényzetet és törmeléket kerülik a halak.

Csobbanás után

A csepp alakú, ablakos kosaraknak a nagy pontosság mellett van még egy nagyszerű tulajdonságuk, méghozzá az, hogy csobbanáskor kicsi a hangjuk (kis felület érintkezik a vízzel). Sokak számára ez nem létfontosságú, azonban, nagyon sok esetben előnyünkre vállhat. Esetleg sekély vízen horgászunk, vagy egészen a parszegélyhez közel, ahol a halakat zavarná a csobbanás, akkor ezt a kosarat használjuk.

Etető keverék

10 fok alatt a hazai békés halfajok nagyon keveset táplálkoznak. Ezért az ilyen horgászatok alkalmával nagyságrendekkel kevesebb etetőanyagot kell használnunk. Ha túlzó mennyiséget juttatunk be, az zavaró is lehet, vagy egyszerűen nem fogja a hal megtalálni a horogcsalinkat. Tehát a jelszavak: töményet, tartalmasat. Ezt sokféle képpen érhetjük el. Ilyenkor az aroma mennyiségét növelhetjük, a magasabb szénhidrát vagy magas halliszt tartalmú etetőanyagokat próbáljuk. Kevés mennyiséget, fél -1 kg-ot elegendő egy tartalmas horgászatra megkeverni. Azonban ezt, a lehet még azt az otthon melegében, vagy a pincében tegyük, hogy a vízparton ne fagyjon le a kezünk. Arra is érdemes figyelni, hogy a vágott gilisztától és bábtól plusz nedvességet kap a keverékünk, így akár ragacsossá is vállhat.

Vágott élő

A lehűlt vizekben az élőanyagok használata felértékelődik. Csontkukac, pinki, giliszta, báb, esetleg szúnyog lárva használata nagyban növeli a fogásunk eredményességét. Ilyenkor szúnyoglárvához nem igazán lehet hozzájutni, ezért érdemes a nyáron megmaradt lárvát, jól felporozva lefagyasztani. Kiengedés után bár mozogni nem fognak, csalogató íz és aromája tökéletesen megmarad. A csontkukacot is fagyaszthatjuk, ha élve használjuk, azért nagy mozgásra ne számítsunk, mert 3-4 fokos vízben már ők sem aktívak. Ha mégis szeretnénk egy kis aktivitást, pl. a horogcsalinál, egy jól zárható dobozban a zsebünk melegében tartsuk, innen csalizzunk. A gilisztát se hagyjuk otthon, egy ollóval frissen összevágva tegyük az ablakos kosárba, mellé pár szem bábot. A rafináltabb horgászok a bábot még meg is roppanthatják, hogy a benne lévő folyadék távcsaliként működjön. Legegyszerűbbek úgy tudunk lenni, ha a gilisztát és a bábot együtt egy kézi működtetésű késes vágó gépben tesszük, és kissé összevágjuk. Az így készített masszát tegyünk aztán a kosárba, majd etetőanyaggal zárjuk le. Így bizonyossággal nem fog vízközt kijönni a csali.

Tipp:

A fenéken nyugvó szereléket bizonyos időközönként, maximum háromszor meg lehet mozdítani. Ez abból áll, hogy egy kicsit arrébb húzzuk a végszereléket fenéken (30-50 cm). Ilyenkor a csali meglibbenhet, amire a halak felfigyelnek. Másrészt a zártabb kosarakból ilyenkor a csalétek kikerül a fenékre. Nem ritka az az eset sem, hogy az így megmozgatott végszerelék végén hal van. Ez a hideg vízben lelassult halak táplálkozásából adódik. A nagyobb testű halak ilyenkor megállnak egy-egy finom falat felett, és nem úsznak tovább.

Verseny infó:

Fontos, hogy bár nem nyitott kosárról beszélünk, a feeder versenyek alkalmával, mind a hazai, mind a nemzetközi szabályzatok alapján engedélyezett forma.

Kocsis László

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Fisch Kereskedelmi Kft.
  • 2800 Tatabánya, Kossuth Lajos utca 55.
  • +36304914905
  • rendeles@carpzoom.hu
  • facebook

  • youtube

  • instagram

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

IRATKOZTT FEL
HÍRLEVELÜNKRE

Feliratkozás
simplepay_hu_v2
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
  • Botok
  • Orsók
  • Csali
  • Zsinórok
  • Halvédelem
  • Komfort
  • Kiegészítők
  • Ruházat
  • Blog
  • Katalógus
  • Rólunk
  • Hűségprogram
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.