Carp Zoom - Horgászparadicsom

kérdése van?
+36-30-491-49-05
+36-30-462-22-26
+36-34-337-142

Kategóriák
Carp Zoom - Horgászparadicsom

kérdése van?
+36-30-491-49-05
+36-30-462-22-26
+36-34-337-142

  • Kategóriák
    • Botok
    • Orsók
    • Csali
    • Zsinórok
    • Halvédelem
    • Kiegészítők
    • Ruházat
  • Blog
  • Katalógus
  • Rólunk
  • Hűségprogram
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Átmenet a csonti és a légy között

Átmenet a csonti és a légy között

A BÁB - Az elfeledett titkos csalik nyomában - Temérdek csali létezik, amelyek méltánytalanul belevesznek a feledés homályába. Pedig nem lenne szabad hagynunk, mert már mind, egytől egyig bizonyították fogósságukat. Az első ilyen, amivel most szeretnék foglalkozni a csontkukac bábja.

Carp Zoom
2025.06.12 08:08 Kocsis László

Nem véletlen, hogy pont ezt csalit vettem előre. Az év folyamán rengeteg olyan verseny volt, amelyek a dévér, és karikakeszeg nagymennyiségű megfogásáról szólt. Ezek a halak rajonganak ezért az apró, roppanós csaliért. Aki használta, biztosan jó eredményt ért el. Azonban a báb készítésének és magának a báb kezelésének vannak fontos lépései, titkai.

Sokan bizonyosan meghökkennek, amikor ezeket a sorokat olvassák, minek ennek ekkor hűhót keríteni, amikor bebábozódik az saját magától is. Be bizony, sőt aki csak csalizni akarja használni annak elég egy dobozkában árnyékba (fontos) kirakni pár napra. Azonban, ha nagyobb mennyiségre (2-3 dl akár) van szükségünk, mert esetleg etetni is szeretnénk vele, akkor egy teljesen más technikát kell alkalmaznunk. 

A technika:

Ahhoz, hogy szép bábunk legyen megfelelően nedvesen kell tartani a csontkukacot. Ehhez ez a technika nedves fűrészport használ. (Azért írtam, hogy ez a technika, mert létezik másik is!) Ha egyszerűen szárazon akarnánk tartani a nyüveket, akkor azok először nem bábozódnának, hanem elkezdenének lefogyni, felélnék tartalékaikat. A horgászat szempontjából az nem jó.

A hozzávalók:

Ha a csontkukacot egyszerűen kirakjuk a napra, akkor nagyon gyorsan, nem egyenletesen bábozódik be. Nekünk az a célunk, hogy szabályozott körülmények között zajlódjon ez a folyamat. Hogy miért? Mert, csak a világos báb az, ami kell. Ez a bábozódási folyamat legeleje. A nagyon sötétek már annyira könnyűek, hogy lebegnek, feljönnek a felszínre. Mindehhez szükségünk lesz egy lapos aljú edényre, fűrészporra és egy kézi permetezőre. Valamint egy körülbelül 3mm lyukbőségű rostára. No meg persze sok rászánt időre…

Hogy pontosan mennyi báb lesz egységnyi csontkukacból, azt csak megsaccolni lehet. De ha mégis számot kell mondani, akkor szerintem közel 60%-a lesz báb.

Az elkészítés:

A lapos edénybe beleszitáljuk a fűrészport, a nagyobb darabokat a szemetesbe dobjuk. Majd megvizezzük, egy egyszerű kézi permetezővel. Ez után belehelyezhetjük a lemászatott kukacokat, és árnyékos helyre rakjuk.

Én napjában kétszer átmászatom a rostán reggel és este. A fűrészpor könnyen átmegy, a kukacok pedig menekülve a fény elöl gyorsan átmásznak. Így nekünk nem marad más, mint a rostán fent maradt bábokat egy külön edénybe eltenni.

A bábkészítés lépései:


A boltban vásárolt csontkukacot szellőztessük meg, várjuk 
meg amíg az összes feléled (ha lefojtott állapotban vásároltuk).

Majd egy megfelelő méretű rostán mászassuk át (2,5-3mm).

 

A rostán maradt elpusztult egyedekre nem lesz szükségünk. 
Majd tegyük jól szellőző de árnyékos meleg helyre.

 Amikor már látjuk az bábot a csontkukacok között 
akkor ismét lemászatjuk. (Azt pontosan megmondani 
mennyi idő alatt indul el nem lehet, mert függ 
a kukacok frissességétől, a hőmérséklettől, stb…)

A lemászatás után a rostán különböző érettségű bábunk
lesz vegyesen. Ezt szelektálnunk kell.

Egy gyorsan egy vizes fürdővel tudjuk megtenni. 
A friss bábok a fenékre süllyednek, a túlérettek, az 
öregek a felszínre emelkednek.

A felúszó bábokat csak szűrjük le, és tároljuk külön, vagy dobjuk ki.

A lesüllyedteket is szűrjük le és hidegen pár napig el tudjuk tárolni. 

A tárolás:

Biztos vagyok benne, nem én vagyok az egyetlen, akinek már meggyűlt a baja családon belül a csalik hűtésével. Sajnos a bábnál is ugyan az a helyzet, mint a kukacoknál. Ahhoz, hogy a kikelési folyamat megálljon, 2-3 fokon kell tartani őket. A másik lehetőség a picehideg vízben tárolás. Naponta cserélem rajtuk a vizet. A menetrend egyszerű, amíg mászik a csonti, addig cserélem a vizet. 

Általában más élő vagy élettelen csalival kombinálva használjuk.
 

Azonban érdemes önállóan is kipróbálni, csodákra képes.
 

Tipp:

A bábot pince hidegben is egy hétig el tudjuk tárolni, csak minden nap tegyünk rá friss vizet. A hosszabban tárolni csak fagyasztva, vagy közel nulla fokon lehet.

A felhasználás:

Az elkészített etetőanyagba keverve könnyem bejuttatható a vízbe. Gyorsítja az keverék oldódását. Arra azonban vigyázni kell, hogy nem szabad túl nagy erővel összenyomni a gombócot, mert akkor a báb kipukkad. Érdekes volt megfigyelni egy kis akváriumban, hogy amikor az etetőanyag feloldódott, akkor a báb, mint a terülj-terülj asztalkán mind a tetején volt. Úgy gondolom, ennek egy hal sem tud ellenállni.

Tipp:

A leöblített báb egy különleges felhasználási módszere
Angliából származik.

Az etetőanyagba keverés előtt jó erőssen megnyomjuk a bábot,
azaz megroppantjuk szemeket.

Így a bennük lévő folyadék felszabadul és távcsaliként
fog viselkedni.

A horogra tűzés variációja végtelen. Én alább, a két általam legkedveltebbet mutatom be. Az első, amikor egy szem báb mellé tűzöm a csontkukacot. Előszeretettel használom. Viszont, amikor tényleg nagytestű dévért vagy a közelben ólálkodó pontyok akarom megfogni, akkor csak báb kerül a horogra (3-4 szem). Óvatos kapások idején láttam már bábba rajtett horoggal horgászni embereket. A 2012-es Genti Feeder Világbajnokságon a magyar csapat sok szép bodorkát fogott ezzel a csalival. Érdekes, egyben eredményes megoldás.

Amikor elkezdtem megírni ezt a cikket, biztos voltam benne, hogy nagyon szűk réteghez szól majd. Az átlag horgász nem szán rá időd és fáradságot, hogy ezt végigcsinálja. A végére csak egy megjegyzést fűzök, ami talán kicsit megmozgatja a fantáziát:

„Gyakran találkozunk azzal az esettel, amikor a versenyhorgász mögött megállnak, majd halkan megjegyzik: Milyen sok halat fognak.” Ez egy nagyon összetett, lépésről-lépésre felállított folyamat. Amibe a fáradságos bábkészítés is beletartozik.

Kocsis László

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Fisch Kereskedelmi Kft.
  • 2800 Tatabánya, Kossuth Lajos utca 55.
  • +36304914905
  • rendeles@carpzoom.hu
  • facebook

  • youtube

  • instagram

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

IRATKOZTT FEL
HÍRLEVELÜNKRE

Feliratkozás
simplepay_hu_v2
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
  • Botok
  • Orsók
  • Csali
  • Zsinórok
  • Halvédelem
  • Kiegészítők
  • Ruházat
  • Blog
  • Katalógus
  • Rólunk
  • Hűségprogram
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.