
Ezerarcú kukorica
A tengeri és felhasználási lehetőségei
A kukorica a mai napig a legkedveltebb pontyhorgász csali. Millió variációban, ízben, színben és méretben kapható. Felhasználásának is ezernyi módja van, horgon, kosárban, gombócként egyaránt eredményes.
Kétségtelen, hogy a rendületlenül terjedő pelletek mellett ma még mindig a legnépszerűbb csali a kukorica. Lehet az csemege, válogatott morzsolt, vagy az ún. „lófogú”, minden horgász hisz benne. Ez a hit a halnevelési szokásból ered, ugyanis sok tavon kukoricával etetik a pontyokat. A halak, bármennyire hihetetlennek tűnik, igenis képesek tanulni és dolgokat felismerni. A tógazdaságban nevelkedett halak már jól ismerik az apró sárga szemeket, éppen ezért gyanútlanul nézik tápláléknak. A fenéken szőnyegszerűen elterülő kukoricaszemek egyet jelentenek a lakmározással, sőt mi több, sok helyen már a vízbe eső szemek hangja is felkelti a pontyok figyelmét. Ezt a horgászoknak minden esetben érdemes kihasználni.
Egyforma szemű csemege kukorica
Szemes, nem szemes
A kukoricának millió felhasználási lehetősége van, és itt most tényleg nem túlzás! A különböző fajtákat különböző képpen előkészítve minden etetőanyagban megtaláljuk. Vannak keverékek, amelyekben akár 40-50%-os arányban lehet kukorica. Főzött majd visszaszárított, különböző szemcseméretű darált, tört, roppantott, extrudált, és a sort lehetne folytatni, de most először olyan felhasználási módszerekkel foglalkoznék, amit a hétköznapokon is érdemes kipróbálni. Érdemes egy kicsit kísérletezni a kukorica felhasználás lehetőségeivel.
Variációk csemegekukoricára
Szétnyomott szemek
Talán túl egyszerűnek tűnik, de érdemes megpróbálni a szétnyomott csemege kukoricát. A technika roppant egyszerű, a markunkkal amennyire tudjuk, szétnyomjuk a szemeket, ez által a héj alól előkerülnek az aromák és a puha részek. A kifolyó levet se hagyjuk kárba veszni, az etetőanyagnak jót tesz. A szétnyomott kukoricát érdemes a készre kevert etetőanyaghoz adni, vagy alagút kosár használatánál lehet töményen a kosár közepébe töltve és úgy bejuttatni az etetésre.
Vágott
A vágott kukoricát nagyon ritkán látni a horgászoknál. Érdemes kipróbálni, az így kapott massza csak kicsit változtatja meg az etetőanyagunk állagát. Határozottan jót tesz a pontyos nagyhalas keverékeknek. Minden esetben a kész etetőanyaghoz keverjük, azonban vigyázzunk, mert ha kiszáradnak a szemek, akkor ez ellebeghet. A vágáshoz ajánlom a gilisztavágó három vagy négypengés ollókat. Előnye a turmixolt és a szétnyomott kukoricával szemben, hogy egységesebb vágalékot kapunk, ami megfelelően nehéz, és nem sodródik a fenéken.
Vágott és morzsolt, az utóbbi kicsit keményebb!
Turmixolt
A turmixolt csemegekukorica a finomszerelékes pontyhorgászaink titkos fegyvere. A turmixolás során minden aroma felszabadul a kukoricából. Az így előkészített masszát szintén a száraz etetőanyagra kell önteni, majd alaposan el kell keverni. Kiváló ragasztó hatása van a magas cukortartalom miatt. Pontyos, keszeges, kárászos etetőanyagok alapja lehet.
Tipp: egyes külföldi írásokban találkoztam a finomra turmixolt kukorica egy speciális felhasználási módjával. A rakósbotos horgászok egyszerűen beöntötték a kupakkal a kiszemelt helyre. Majd egy szem kukoricával horgásztak a hatalmas felhőben, amit a leülepedő massza hagyott maga után. Igen eredményesen! A felhőben úszkáló pontyok, kárászok, és Angliában előforduló F1 (azaz ponty és kárász) hibridek egymással versenyezve, szinte ráraboltak az egy szem kukoricára. A kukorica turmixolással felszabadított aromája egy igen intenzív táplálkozási ösztönt váltott ki.
Érdekes: termény kukoricadarából még ma is készítenek kását horgászni, egyszerűen megfőzik a száraz darálékot. Én ezt nem javaslom, mert túlságosan lassú az oldódási ideje, és így a csalogató ereje is alacsony.
A pontyról:
Erős, izmos fej a fenéken való táplálkozásra való. Egyes egyedek akár teljesen függőlegesen is állhatnak táplálkozás, táplálékkutatás közben. Harmonika szerűen kinyíló szája mindent felszív a fenékről, majd az erős garatfogak, a kiválogatás után megőrlik a tápláléknak vélt dolgokat. A szája alkalmas még arra is, hogy a nádszálakról, a kövekről leszakítsa a keményebb táplálékot (csigákat, vándorkagylókat).
Az ízlelés:
Az ízlelőbimbók a hámba ágyazódva találhatók. Csak közvetlen közelről tudja megízlelni a táplálékot. A ponty jól meg tudja különböztetni a savanyú és édes ízeket. A keserű akár riaszthatja is.
A szaglás:
A ponty szaglószerve egy páros szerv, ami az orrüregben rejtőzik. Itt a redős felületű hámrétegbe ágyazódtak be az érzékelő sejtek. Érzékenysége a benne található redők mennyiségétől függ. A szaglás is részt vesz a táplálék felkutatásában, mivel a szag terjed a vízben.
A tapintás:
A tapintószervek a test egész felületén szétszórva találhatók. Sűrűbben a száj környékén, a bajuszszálakon és az uszonyokon. Ezekkel tapintja ki a hal az élelmet, a csalit, de ezek segítik a vízi növényzetben való közlekedésben, az akadályok, egyéb tárgyak felismerésében is.
A bajuszok:
Nem bizonyított tény, de a ponty a bajuszszálaival a rossz látási viszonyok között is képes megtalálni a táplálékot. Bár a táplálék pontos felismerése a szájban történik, de a keresésben a bajusznak is szerepe van.
A leggyakoribb kombináció a csonti kukorica
Aromásított csali kukoricák
A hétköznapi és finomszerelékes horgászok egész évben kiváló fogási eredmény adó, kisméretű horog csalija a kukorica. Megszámlálhatatlan variációban készül az aromásított kukorica. A csemege jellemzően puhább, finomszerelékes horgászoknak, a morzsolt jobban bírja a távdobást, az „óriás” kukorica meg tökéletesen szelektálja az apróbb halakat és kedvence az amurnak. Az ízek témakörben igen megoszlanak a vélemények, mikor melyiket. Mindenkinek megvan a maga favoritja, sokan megmaradnak az epres-mézes-vaníliásnál, ám a bátrabbak a tintahal-polip ízesítést is rátűzik a horogra.
Tipp:
Nagy melegben nyerő lehet a fokhagymás kukorica. Egy marék kukoricához mindössze két fej zúzott fokhagymát kell kevernünk. Ezt hagyjuk állni két napig és kész a csodacsali.
A kukoricát helyettesítő aromák
A horgászboltokban sok jó minőségű aroma van, ami hellyel-közzel hasonlít a csemegekukorica illatára és ízére. Azonban ezeket inkább fantázia nevek miatt hívhatjuk kukoricás aromáknak. „Sweet corn”, így találkozunk vele leggyakrabban, egyszer-egyszer érdemes megpróbálni.
Színes és aromásított kukoricák
Próbálkozni és variálni mindig érdemes, mert sok esetben ez hozza meg az eredményt! Jó horgászatot!
Kocsis László