Carp Zoom - Horgászparadicsom

kérdése van?
+36-30-491-49-05
+36-30-462-22-26
+36-34-337-142

Kategóriák
Carp Zoom - Horgászparadicsom

kérdése van?
+36-30-491-49-05
+36-30-462-22-26
+36-34-337-142

  • Kategóriák
    • Botok
    • Orsók
    • Csali
    • Zsinórok
    • Halvédelem
    • Komfort
    • Kiegészítők
    • Ruházat
  • Blog
  • Katalógus
  • Rólunk
  • Hűségprogram
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Ezerarcú kukorica

Ezerarcú kukorica

A tengeri és felhasználási lehetőségei

A kukorica a mai napig a legkedveltebb pontyhorgász csali. Millió variációban, ízben, színben és méretben kapható. Felhasználásának is ezernyi módja van, horgon, kosárban, gombócként egyaránt eredményes.

Pontyhorgászat
2025.05.14 08:25 CarpZoom

Kétségtelen, hogy a rendületlenül terjedő pelletek mellett ma még mindig a legnépszerűbb csali a kukorica. Lehet az csemege, válogatott morzsolt, vagy az ún. „lófogú”, minden horgász hisz benne. Ez a hit a halnevelési szokásból ered, ugyanis sok tavon kukoricával etetik a pontyokat. A halak, bármennyire hihetetlennek tűnik, igenis képesek tanulni és dolgokat felismerni. A tógazdaságban nevelkedett halak már jól ismerik az apró sárga szemeket, éppen ezért gyanútlanul nézik tápláléknak. A fenéken szőnyegszerűen elterülő kukoricaszemek egyet jelentenek a lakmározással, sőt mi több, sok helyen már a vízbe eső szemek hangja is felkelti a pontyok figyelmét. Ezt a horgászoknak minden esetben érdemes kihasználni.

Egyforma szemű csemege kukorica

Szemes, nem szemes

A kukoricának millió felhasználási lehetősége van, és itt most tényleg nem túlzás! A különböző fajtákat különböző képpen előkészítve minden etetőanyagban megtaláljuk. Vannak keverékek, amelyekben akár 40-50%-os arányban lehet kukorica. Főzött majd visszaszárított, különböző szemcseméretű darált, tört, roppantott, extrudált, és a sort lehetne folytatni, de most először olyan felhasználási módszerekkel foglalkoznék, amit a hétköznapokon is érdemes kipróbálni. Érdemes egy kicsit kísérletezni a kukorica felhasználás lehetőségeivel.

Variációk csemegekukoricára

Szétnyomott szemek

Talán túl egyszerűnek tűnik, de érdemes megpróbálni a szétnyomott csemege kukoricát. A technika roppant egyszerű, a markunkkal amennyire tudjuk, szétnyomjuk a szemeket, ez által a héj alól előkerülnek az aromák és a puha részek. A kifolyó levet se hagyjuk kárba veszni, az etetőanyagnak jót tesz. A szétnyomott kukoricát érdemes a készre kevert etetőanyaghoz adni, vagy alagút kosár használatánál lehet töményen a kosár közepébe töltve és úgy bejuttatni az etetésre.

Szétnyomkodott kukorica

Vágott

A vágott kukoricát nagyon ritkán látni a horgászoknál. Érdemes kipróbálni, az így kapott massza csak kicsit változtatja meg az etetőanyagunk állagát. Határozottan jót tesz a pontyos nagyhalas keverékeknek. Minden esetben a kész etetőanyaghoz keverjük, azonban vigyázzunk, mert ha kiszáradnak a szemek, akkor ez ellebeghet. A vágáshoz ajánlom a gilisztavágó három vagy négypengés ollókat. Előnye a turmixolt és a szétnyomott kukoricával szemben, hogy egységesebb vágalékot kapunk, ami megfelelően nehéz, és nem sodródik a fenéken.

Vágott kukorica

Vágott és morzsolt, az utóbbi kicsit keményebb!

Turmixolt

A turmixolt csemegekukorica a finomszerelékes pontyhorgászaink titkos fegyvere. A turmixolás során minden aroma felszabadul a kukoricából. Az így előkészített masszát szintén a száraz etetőanyagra kell önteni, majd alaposan el kell keverni. Kiváló ragasztó hatása van a magas cukortartalom miatt. Pontyos, keszeges, kárászos etetőanyagok alapja lehet.

Turmixolt kukorica

Tipp: egyes külföldi írásokban találkoztam a finomra turmixolt kukorica egy speciális felhasználási módjával. A rakósbotos horgászok egyszerűen beöntötték a kupakkal a kiszemelt helyre. Majd egy szem kukoricával horgásztak a hatalmas felhőben, amit a leülepedő massza hagyott maga után. Igen eredményesen! A felhőben úszkáló pontyok, kárászok, és Angliában előforduló F1 (azaz ponty és kárász) hibridek egymással versenyezve, szinte ráraboltak az egy szem kukoricára. A kukorica turmixolással felszabadított aromája egy igen intenzív táplálkozási ösztönt váltott ki.

Érdekes: termény kukoricadarából még ma is készítenek kását horgászni, egyszerűen megfőzik a száraz darálékot. Én ezt nem javaslom, mert túlságosan lassú az oldódási ideje, és így a csalogató ereje is alacsony.

A pontyról:

Erős, izmos fej a fenéken való táplálkozásra való. Egyes egyedek akár teljesen függőlegesen is állhatnak táplálkozás, táplálékkutatás közben. Harmonika szerűen kinyíló szája mindent felszív a fenékről, majd az erős garatfogak, a kiválogatás után megőrlik a tápláléknak vélt dolgokat. A szája alkalmas még arra is, hogy a nádszálakról, a kövekről leszakítsa a keményebb táplálékot (csigákat, vándorkagylókat).

Az ízlelés:

Az ízlelőbimbók a hámba ágyazódva találhatók. Csak közvetlen közelről tudja megízlelni a táplálékot. A ponty jól meg tudja különböztetni a savanyú és édes ízeket. A keserű akár riaszthatja is.

A szaglás:

A ponty szaglószerve egy páros szerv, ami az orrüregben rejtőzik. Itt a redős felületű hámrétegbe ágyazódtak be az érzékelő sejtek. Érzékenysége a benne található redők mennyiségétől függ. A szaglás is részt vesz a táplálék felkutatásában, mivel a szag terjed a vízben.

 

A tapintás:

A tapintószervek a test egész felületén szétszórva találhatók. Sűrűbben a száj környékén, a bajuszszálakon és az uszonyokon. Ezekkel tapintja ki a hal az élelmet, a csalit, de ezek segítik a vízi növényzetben való közlekedésben, az akadályok, egyéb tárgyak felismerésében is.

A bajuszok:

Nem bizonyított tény, de a ponty a bajuszszálaival a rossz látási viszonyok között is képes megtalálni a táplálékot. Bár a táplálék pontos felismerése a szájban történik, de a keresésben a bajusznak is szerepe van.

A leggyakoribb kombináció a csonti kukorica


Aromásított csali kukoricák

A hétköznapi és finomszerelékes horgászok egész évben kiváló fogási eredmény adó, kisméretű horog csalija a kukorica. Megszámlálhatatlan variációban készül az aromásított kukorica. A csemege jellemzően puhább, finomszerelékes horgászoknak, a morzsolt jobban bírja a távdobást, az „óriás” kukorica meg tökéletesen szelektálja az apróbb halakat és kedvence az amurnak. Az ízek témakörben igen megoszlanak a vélemények, mikor melyiket. Mindenkinek megvan a maga favoritja, sokan megmaradnak az epres-mézes-vaníliásnál, ám a bátrabbak a tintahal-polip ízesítést is rátűzik a horogra.

Tipp:

Nagy melegben nyerő lehet a fokhagymás kukorica. Egy marék kukoricához mindössze két fej zúzott fokhagymát kell kevernünk. Ezt hagyjuk állni két napig és kész a csodacsali.

A kukoricát helyettesítő aromák

A horgászboltokban sok jó minőségű aroma van, ami hellyel-közzel hasonlít a csemegekukorica illatára és ízére. Azonban ezeket inkább fantázia nevek miatt hívhatjuk kukoricás aromáknak. „Sweet corn”, így találkozunk vele leggyakrabban, egyszer-egyszer érdemes megpróbálni.

Színes és aromásított kukoricák


Próbálkozni és variálni mindig érdemes, mert sok esetben ez hozza meg az eredményt! Jó horgászatot!

Kocsis László

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Fisch Kereskedelmi Kft.
  • 2800 Tatabánya, Kossuth Lajos utca 55.
  • +36304914905
  • rendeles@carpzoom.hu
  • facebook

  • youtube

  • instagram

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

IRATKOZTT FEL
HÍRLEVELÜNKRE

Feliratkozás
simplepay_hu_v2
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
  • Botok
  • Orsók
  • Csali
  • Zsinórok
  • Halvédelem
  • Komfort
  • Kiegészítők
  • Ruházat
  • Blog
  • Katalógus
  • Rólunk
  • Hűségprogram
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.