Carp Zoom - Horgászparadicsom

kérdése van?
+36-30-491-49-05
+36-30-462-22-26
+36-34-337-142

Kategóriák
Carp Zoom - Horgászparadicsom

kérdése van?
+36-30-491-49-05
+36-30-462-22-26
+36-34-337-142

  • Kategóriák
    • Botok
    • Orsók
    • Csali
    • Zsinórok
    • Halvédelem
    • Kiegészítők
    • Ruházat
  • Blog
  • Katalógus
  • Rólunk
  • Hűségprogram
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Halfüstölés gyakorlata

Halfüstölés gyakorlata

A füstölési technika a legrégebbi tartósítási eljárások egyike. Mára ez háttérbe szorulva átadta a helyét az ízek világának. A jól elkészített füstölt hal igazi delikátesszé vált. Ehhez szeretnék ötletekkel és receptekkel segíteni.

Carp Zoom
2025.02.07 11:41 CarpZoom

Alapvetően két különböző technikát lehet megkülönböztetni. Az első a hidegfüstös eljárás. Ennél a hal alapvetően nyers marad, mert mindvégig alacsony hőmérsékletű füst éri. Ez a technika a legősibb eljárás, alapvetően a lazacoknál alkalmazzák. Alaszkában az indiánok a mai napig ezzel tartósítják a téli tartalékokat.

A másik a meleg füstös technika, ahol a meleg füstön előbb megfőzik a halat. Most ezzel foglalkozom részletesen. A klasszikus eljárásban egy hosszú zárt edényben szabadtűzön készül el a csemege. A fejlődés során ezt kicsinyítették alakították és létrejött az asztali zárt verzió. Ezzel való műveleteket tárgyalom itt sorrendben.

Kezdem a halakkal. Tapasztalatom szerint a zsíros húsú halak a legfinomabbak, de itt nem a kövér iszap ízű pontyra gondolok…. Első helyen az angolna áll, aztán a pisztráng (lazac) következik. A bolti halak közül az első hely mindenképpen az afrikai harcsáé, de a mi harcsánk is remek alapanyag. A rosszak versenyét a keszegek nyerték, de a süllői is pocsék (száraz tapló) lesz. Mindenkinek javaslom a kísérletezést a saját vélemény kialakítására. Lehet, hogy másnak ez a sorrend másképpen alakul.

 

1. Előkészítés, pácolás:
A pisztrángokat megpucoljuk, lemossuk. Ha túl nagyok, akkor a gerinc mentén kettévágjuk, hogy a páclé jól átjárja és a füstön hamar megfőjön. A bőrt nem szabad lenyúzni, mert ez tartja össze a húst! Ezek után jön a páclé elkészítése. Itt megállnák egy-két szóra. A pácolást lehet szárazon vagy vízben csinálni. Én a „levest” jobban kedvelem, mert gyorsabb, kevesebb főszert igényel. A páclé is lehet kétféle: az „enyhe” eljárásban minden főszerből és sóból is kevés kell, ezt ellensúlyozza a hosszú áztatási idő. A másik a „ sokkolós” megoldás, ahol minden tömény. Őt nem kell napokig várni az eredményre, mert a hal pár óra alatt elkészül. A lustaságom okán én ez utóbbit részesítem előnyben és ehhez segítek recepttel. Ennek azért megvannak a buktatói, mert csak egy kis lankadása a figyelemnek és oda a remekművünk. A pácolást egy lapos tepsiben szoktam végezni, mert szépen el lehet fektetni benne a szeleteket és nem kell túl sok lé, ahhoz, hogy elfedje őket.

Páclé: Kb. 8 l vízhez számolom a hozzávalókat, de ez az edény méretétől függ. A fűszerek Mennyisége és aránya erősen függ a szakács ízlésétől.

Tehát ez a sajátom:

8 ek. só
2 ek. cukor
6 db babérlevél apróra törve
3 ek. egész bors
2 ek. mustármag
3 ek. borókabogyó
2 ek. ecet
1 ek. morzsolt kakukkfő
1 ek. morzsolt rozmaring
1 csipet kapor


Ha nagyon kevés idő van pácolásra, akkor arányosan lehet növelni a só és a cukor mennyiségét, de nagyon oda kell figyelni az időre. Az ecet a savas közeg kialakításához kell, hogy a rostok fellazuljanak. Ettől NEM lesz savanyú! Ráöntjük a szépen elrendezett halszeletekre és betesszük a hűtőbe 12-14 órára. Az egészet célszerű este elkészíteni és másnap reggel lehet is füstölni. A halszeleteket a léből kivéve töröljük szárazra és vegyük le róla a ráragadt bors és mustármagokat.

 

2. Füstölő előkészítése:
A tűztérbe behelyezzük a borszeszégőket és feltöltjük szesszel. A tartályba annyit kell önteni, hogy a benne levő filcet teljesen ellepje. Az állítható lyukakat teljesen nyissuk ki, hogy nagy lánggal éghessen. A begyújtáshoz jó, ha a tálcára is löttyintünk egy keveset, mert könnyebb ezzel a begyújtás. Az alsó tálcába kerül a fűrészpor. Az étel ízét ez határozza meg. Ez mindenképpen keményfáé legyen. Kerülni kell a fenyőt, és az akácot, mert keserű lesz az étel. Szép laposan elrendezzük a fűrészport, majd rátesszük a fedelet. Ez óvja a parázs, égető hatásától a halat. A rácsokra két rétegben rátesszük a szeleteket és utána rázárjuk a fedőt. A tűztérre ráhelyezzük az edényt.

 

3. Füstölés:
A füstölés ideje kb. 20-25 perc. Megvárom mindig, amíg kialszik az égő. A füstölőt sose tegyük asztalra, bár a neve erre inspirál…. A szerkezet forró! Mindig kőre vagy betonra állítsuk, ha nem akarjuk a damasztot kiégetni az asztalon. Egyszer a garázs mellett az aszfaltra tettem le, aztán jött a meglepetés: a szerkezet beleolvadt az aljzatba! Mire a végére értünk, alig tudtam kiszabadítani. A tetőt levéve, a szellőztetés következik. Javaslom, a kihűlésig hagyjuk a rácsokon a halat, így könnyebben elmegy az erős füstíz.(kutyát, macskát távol tartani ajánlott!) Ezután óvatosan levesszük őket, mert odaragadtak a sütés közben. Vigyázzunk, mert a szeletek könnyen széteshetnek. Egy tálban jó tovább pihentetni, hogy az ízek tovább érjenek. Elkészült a nagy művünk! Vajas pirítóssal remek étel. Az étkezés után van egy kellemetlen, de végrehajtandó feladatunk. A tisztítás! Erről ne feledkezzünk meg, mert a kicsöpögött sós lé, ha ott marad, rövid idő alatt a koracélt is kilyukasztja. Legegyszerűbb a szabadban nedves homokkal és sóderrel erősen átdörzsölni az alkatrészeket. A másik egyszerű módszer, az acélforgácsos súroló használata. Ezek után már valóban csak a következő recept kipróbálására koncentrálhatunk!

 

DP.

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Fisch Kereskedelmi Kft.
  • 2800 Tatabánya, Kossuth Lajos utca 55.
  • +36304914905
  • rendeles@carpzoom.hu
  • facebook

  • youtube

  • instagram

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

IRATKOZTT FEL
HÍRLEVELÜNKRE

Feliratkozás
simplepay_hu_v2
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
  • Botok
  • Orsók
  • Csali
  • Zsinórok
  • Halvédelem
  • Kiegészítők
  • Ruházat
  • Blog
  • Katalógus
  • Rólunk
  • Hűségprogram
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.