Carp Zoom - Horgászparadicsom

kérdése van?
+36-30-491-49-05
+36-30-462-22-26
+36-34-337-142

Kategóriák
Carp Zoom - Horgászparadicsom

kérdése van?
+36-30-491-49-05
+36-30-462-22-26
+36-34-337-142

  • Kategóriák
    • Botok
    • Orsók
    • Csali
    • Zsinórok
    • Halvédelem
    • Komfort
    • Kiegészítők
    • Ruházat
  • Blog
  • Katalógus
  • Rólunk
  • Hűségprogram
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Horogpaszta – pasztahorog

Horogpaszta – pasztahorog

Oldódó finomságok - Megvallom őszintén, nem gyakran használok pasztákat, sem a kosárba, sem a horog csalira gyúrva. Azonban vannak helyzetek, amikor be kell látni, mindenképpen előtérbe kerülnek a magas halliszt alapú pelletből készült gyurmák. Eredményességükhöz nagyban hozzájárul a folyamatos oldódás, de ne szaladjunk ennyire előre...

Carp Zoom
2025.07.08 12:42 Kocsis László

Érdekes:
Mi is az a paszta, vagy a sokak által csak gyurmának nevezett csali? Emlékezzünk csak, gyerekkorunkban ezzel tanultunk horgászni. A puha kenyérbelet összegyúrtuk valamilyen konyhai aromával (vanília, vagy pirospaprika azaz robinred) és már kész is volt a régi idők gyurmája. Ma már ezeket boltban is megvehetjük, persze más összetevőkből keverve.

Az előzmények
A Carp Zoom tesztcsapat tagjai gyakran járnak együtt horgászni. Ez az alapja a tesztelésnek. Az nem teszt, amikor egy csalival fogunk vagy nem. Ha többen horgászunk, akkor lehet összehasonlítani az egyes horog csalik és etetőanyag keverékek hatékonyságát. Nem történet ez másként egy hétköznapon sem, amikor Henrik barátommal, a tesztcsapat vezetővel elmentünk egy helyismereti teszt horgászatra. Ilyenkor mindig, mint a málhás lovak, zihálva érkezünk a horgászhelyre a sok felszerelés és csali miatt. De a sikeres termékeknek át kell menniük a próbán. A horgászatot megelőző beszélgetések alatt, Henrik már említette, hogy hoz egy újdonságot, egy igazi kuriózumot. Kíváncsian lestem, milyen újdonságot tud mutatni, a rengeteg csali mellett. A kipakolás szokásos, már-már rituális mozdulatsorai után, az otthon megnedvesített etetőanyagokon elvégeztük a finomhangolást. Édes-büdös, sima büdös, sokkukoricás. Ezek kerültek vödörbe, hiszen pontyozni készültünk, méghozzá nagypontyozni. Azonban nem minden úgy alakult eleinte, ahogy azt elterveztük.

Minden veszni látszott
Eltelt egy délelőtt komolyabb fogás nélkül. A nagytó keszeg és kárász állománya gyér, ezért rájuk nem is számítottunk, de a pontyok is elkerülték a horgainkat. Ekkor vette elő Henrink az általa készített őrölt-pellet-gyurmát. Ezt bár rá lehet nyomni a hagyományos pontyozó horogra is, jobb ha csalira, vagy még jobb ha kimondottan paszta horogra nyomjuk. Meggymag nagyságú gyurmával kezdte. Ami ez után következett az váratlan volt számunkra. Kapás kapást ér, volt, hogy fárasztás közben a második botot a hal berántotta a vízbe. Kénytelenek voltunk egybotos horgászatra váltani.

 

 

Mi a titok?
Persze a sikeresség alapja, hogy megfejtjük az okokat, ami a sok kapáshoz, és gyönyörű fogáshoz vezetett. Már a vízparton megkezdtük az okoskodást, de a megfejtés, csak a kocsiban hazafele született meg. A nagyméretű kosárba gyúrt finom etetőanyagra oda érkező pontyok, a tömény halas aromás gyurmát észrevétlenül az etetőanyag szemcséivel együtt szívták fel. Ezért volt a sok heves kapás, ezért volt ez eredményesebb, mint a hosszú előkés, sok csalis módszerek. A horog minden esetben a halak szájának alsó részében akadt, rendkívül jól tartott a fárasztás alatt.

La'pasta recept
A recept nem titok, egyszerűen összeállítható, és legalább egy szezonra elegendő mennyiséget kapunk. Alapja egy csomag őrölt halibut pellet. Őrölt és nem darált, mert ebben a szemcseméret megegyezik. A ragasztáshoz egy zacskónyi etetőanyaggal kell összekeverni. Majd a halibut olajat hozzáadni. Ennek mennyisége változó, saját szájízünk szerint (pár evőkanál elég). A többi nedvességet vízzel kell pótolni. Minél több az olaj a keverékben annál lassabban fog oldódni.

 

 

Érdekességek a pasztáról
A Henrik által készített gyurma folyamatosan oldódik. Egy meggymag nagyságú körülbelül 15-17 perc alatt oldódik le. Ennél tovább nem érdemes a vízben hagyni a szereléket. A folyamatos oldódásnak köszönhetően rettentően intenzív az aromája. A leoldódó szemcsék közvetlenül a horog alá hullanak, ott koncentrálódnak. Azonban a fent jelzett időt pontosan be kell tartani, mert üres horoggal nem lesz kapásunk. Az üres horgot a hal nem szívja fel.

Végszerelék elkészítése:

 

A szerelékhez való apróságok.

 

A zsinórra a gumigyöngy után egy karika kerül.

 

Az előkezsinórra a horgot palomar csomóval kötöm fel.

 

A füles horog a csomó közepére kerül.

 

Majd át kell bujtatni a fülön.

 

Ezt követően szorosra húzzuk.

 

Az előke másik végére hurok kerül.
A helyére hurkolva kész is a szerelék.

Összegzés
Ahogy a napot átbeszéltük, meg kellett állapítani, hogy a délelőtti órákban, amíg nem használtuk a pasztát, csak pár halat sikerük fogni. Ezt aztán délután megtöbbszöröztük. A kísérletezés ismét meghozta gyümölcsét. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az erősen halas aromák sok természetes vízen nem, vagy csak csekély eredménnyel működnek. Ott eredményesek, ahol a halak már találkoztak pellettel vagy bojlival. Ami számomra bizonyos, mostantól egy pici tégelyben mindig lesz nálam egy-két adag belőle.

Írta: Kocsis László

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Fisch Kereskedelmi Kft.
  • 2800 Tatabánya, Kossuth Lajos utca 55.
  • +36304914905
  • rendeles@carpzoom.hu
  • facebook

  • youtube

  • instagram

  • tiktok

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

IRATKOZTT FEL
HÍRLEVELÜNKRE

Feliratkozás
simplepay_hu_v2
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
  • Botok
  • Orsók
  • Csali
  • Zsinórok
  • Halvédelem
  • Komfort
  • Kiegészítők
  • Ruházat
  • Blog
  • Katalógus
  • Rólunk
  • Hűségprogram
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.