
Kapros káposzta halkolbásszal és füstölt hallal
A káposzta nem csak finom, hanem egészséges étel is, ha a megszokott disznóhúst egészséges halhúsra cseréljük, sokat tettünk az egészségünkért. A darálás során a halhúsban lévő összes szálka ehetővé válik, és a kolbászt a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják.
Hozzávallók:
- 1-1,5 kg ponty
- 1-1,5 kg amur vagy más fehérhúsú hal
- 30 dkg apróra vágott bacon szalonna
- 1 kg vöröshagyma
- 1 nagy fej fokhagyma
- 2 kg vecsési savanyú káposzta
- Fél fej savanyított káposztalevél
- 1 nagy tejföl
- 1 csomag zsemlemorzsa
- 2 csomag előfőzött rizs
- Kevés liszt
- Só
- Őrölt pirospaprika
- Babérlevél
- Fekete és fehér bors
- Őrölt fűszerkömény
- Egy csokor friss kapor
- Díszítéshez kevés füstölt halhús
- Juhbél a kolbászhoz
A haltöltelék:
A halakat megpucoljuk és kifilézzük. A ponty filén a bőrét rajta hagyjuk, mert így jobban összeáll kolbász töltelék hőkezelés után. A húst és a kb. fél kiló vöröshagymát legalább kétszer ledaráljuk. Ez után 3 adagra vesszük a masszát, egy nagyobb adag lesz a piros paprikás, 2 kisebb adag lesz a natúr (pl. fehér borsos) és a kapros ízesítésű (vagy kedvünk szerint ízesítjük, fehérborssal, fokhagymával, vöröshagymával, őrölt pirospaprikával). Kicsit hagyjuk állni, ha esetleg az állagán javítani kell, akkor adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát. A három fajta tölteléket juhbélbe töltjük és 10-15 centiméteres adagokra vágjuk. A félretett pirospaprikás adag felét összekeverjük az előfőzött rizzsel, és a savanyított káposztalevelekbe töltjük.
A kapros káposzta:
Apróra vágott szalonnából pörcöt készítünk, majd kivesszük a zsírjából. Fél kilogramm csíkokra vágott hagymát kicsit lepirítjuk a zsíron és ezt is kivesszük a bográcsból. Ezt követően rétegenként beletesszük a hozzávalókat a bográcsba. Legalulra egész káposzta levél kerül, majd rá a rétegek. Egy adag kimosott káposzta, kevés pirított hagyma, szalonna pörc, haltöltelékes levél, fűszerek (apróra vágott kapor, babérlevél, kömény, pirospaprika, só és liszt). Majd megint káposzta, és előröl az egész, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A kolbászokat tetejére tesszük, itt fognak majd megpárolódni. Fedő alatt főzzük 1,5-2 órán át. A tejfölt kevés liszttel kikeverjük, majd behabarjuk az ételt. A megmaradt kolbászokat egy kevés vajon ropogósra pirítva, másnap is kiváló ételt tehetünk az asztalra.
A MA-HAL 45. főzőversenyén arany minősítést kapott ételt a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Versenysport Bizottsága készítette el.