
Maggot Top TEN
"azaz a tíz legjobb csontis ötlet a fogás érdekében"
Kétség nem férhet hozzá, a finomszerelékes horgászatban a legnépszerűbbek és legfogósabbak az élő csalik, közöttük is talán a csontkukac. Kevés horgász indul nélküle a vízpartra. Azonban a csontkukacon és a különböző fajtáin is lehet, sőt mi több, érdemes egy kicsit „tuningolni”. A horgászok folyamatosan keresik a megfelelő csali ízesítést: édes vagy sós, gyümölcsös vagy fűszeres. Minden szóba jöhet… Most itt van az élő csali, a csontkukac 10 legjobb aromásítási tippje!
A csontkukac tartása és használata viszonylag egyszerűnek tűnik. A legegyszerűbb, ha a horgászat előtt egy kis adagot vásárolunk. Ha nagyobb mennyiségre teszünk szert, akkor azt mindenképpen hűteni kell (3-5°C között ideális, így akár 1-2 hónapig eltartható). A hűtőben mindenképpen jó zárható edényben tartsuk, az sem baj, ha le vannak fojtva, mert így tovább eltarthatók. A horgászat előtti napon este vegyük ki és hűvös helyen reggelre fel fognak ébredni.
A natúr csontkukacot mindenki használja, azonban a siker érdekében érdemes egy kis pluszt, egy kis aromát adni hozzá. Az aromásítási folyamat igen egyszerű, csak arra kell figyelnünk, hogy a rafinált kukacok meg ne szökjenek.
A tíz legjobb csonti aromásítás:
1. Eper por aroma
A legnépszerűbb ponty arománk az eper. Por formában csak szórjuk a kukacokra, lehetőleg egy nappal a horgászat előtt. Csak arra vigyázzunk, hogy nedvességet ne kapjanak, mert akkor ragacsossá válnak.
2. Fokhagyma
Egyre többen használják kiváló eredménnyel a fokhagymát, mint csali aromát. Létezik folyékony, esszenciális változat is, de érdemes pár gerezd frissen pucolt és áttört fokhagymát tenni a kukacok közé. Jól záródó dobozban vigyük magunkkal.
3. Sajt
Tévhit, hogy csak a márna szereti a sajtot. A folyóvízi békéshalak egyikét sem hagyja hidegen a sajttól illatozó csontkukac csokor. Elkészítése egyszerű, szórjuk meg a nyüveket a sajtporral (lehetőleg parmezánnal, mert annak igazán erős az illata), vagy sajtos aromaporral.
4. Halas
A meleg, beállt vizeken eredményesek lehetünk a halas-büdös csalikkal. A csontkukacokat is érdemes ilyenkor ilyen irányban aromásítani. Tegyünk a kukacok mellé a dobozba halas pelletet, vagy ha van, akkor hatékonyabb a pellet őrlemény. Érdemes két-három nappal a horgászat előtt ráönteni a pelletet a csontikra.
5. Fűszeres különlegesség
Nem csak karácsonykor érdemes a fűszerpolcról leemelni a mézeskalács fűszerkeveréket. A gyömbéres, fahajas, szegfűszeges keverékek kiválóak meleg vízben. Keszegfélék és pontyhorgászatnál is érdemes a csalira szórni.
6. Scopex
A krémes-vajas aroma kiváló aroma szinte minden vízhőmérséklet mellett. Szereti a ponty, a keszeg és a kárász is. A folyékony aromát csak használat előtt öntsük a kukacokra, vagy a horogra tűzött példányokat mártsuk az aromába.
7. A csoki
Az édeskés aromák lehűlő vagy felmelegedő vizekben igazán eredményesek. A csoki aromáját minden fehérhalunk szereti, így érdemes nem csak a csalira, hanem az etetőanyagba is tenni egy keveset.
8. Kagyló kivonat
Csak azoknak a horgászoknak ajánlom, akik jól bírják az igazán kellemetlen szagokat. Természetesen, ami nekünk taszító, az a halaknak éppen vonzó is lehet. A kagylókból nyert aroma a pontyhorgászok titkos és rendkívül eredményes csalija. Csak horgászat előtt tegyük a csalira.
9. Sweet corn
Az édes kukorica csalogató hatását nem kell külön bemutatni. Csemegekukorica nélkül a feeder és meccsbotos ponty és nagy keszeg horgászat elképzelhetetlen. A folyékony aromából keveset öntsünk a kukacokra, majd jól zárjuk le a csalizásig.
10. Fűszeres kolbászos
A fűszeres aromák másik képviselője a sós fűszerkeverékből álló, nagy töménységű kolbász aroma. Ezt elsősorban mártogatva használjuk, mert elképzelhető hogy a tömény aroma egyszerűen megöli a kukacokat.
Folytatjuk!
Írta és fényképezte:
Kocsis László