
Pelletre pelletet
Halmozott finomságok - Egyszerű megoldás a hétköznapokra. Kétség nem férhet hozzá, a pellettel horgászók tábora napról napra népesebb. Eleinte a mágikus hengert vagy kiegészítő etetésre, vagy horog-csalinak használták a hozzáértők. Mára azonban több megoldás is született, hogy a rövid horgászat alatt a (fenekező-kosaras, legyen az feeder vagy hagyományos) is élvezni tudjuk az előnyeit. Halmozott finomságok - Egyszerű megoldás a hétköznapokra. Kétség nem férhet hozzá, a pellettel horgászók tábora napról napra népesebb. Eleinte a mágikus hengert vagy kiegészítő etetésre, vagy horog-csalinak használták a hozzáértők. Mára azonban több megoldás is született, hogy a rövid horgászat alatt a (fenekező-kosaras, legyen az feeder vagy hagyományos) is élvezni tudjuk az előnyeit.
Hozzávalók
Egy ilyen félnapos horgászatra készültem én is, amikor csak egy zacskó pellet és hozzá aromának még egy zacskó őrölt halibut pelletet tettem a táskámba. Ebből a két hozzávalóból készítettem el a kosárba valót. A pellet használata számomra elsősorban ott kerülhet szóba, ahol a halak ismerik, mert már találkoztak vele. Ahonnan a technika származik (a pellet és a következőkben leírt összeállítás is Anglia neves horgászainak találmánya) hagyományosan a legtöbb telepített hal ismeri. Vadvízen nem ez lenne az első, amit a kosárba nyomnék. Ezért is választottam egy jól telepített, és jó haltartó tulajdonságokkal felruházott tavacskát (Benta Horgászpark 4-es tó).
Szerkóról
A partra érve, mint a kisgyerek aki először horgászik, lázban égtem, hogy végre horgászhassak. A botokat már otthon összeállítottam. A 18-as monofil zsinór végére kötöttem a speciális, erőgumis kosarat. Az erőgumiba kötött acélkarikába egy 17-es, szintén monofil zsinórból készített előkét hurkoltam. Ennek a hossza mindössze 15 cm volt. A horog apró, de öblös, a hajszálelőke az előkezsinór anyagából készült. Egyszerű és gyors csalizást tesz lehetővé az apró hurokba kötött műanyag tüske. Ezt a tüskét csak átnyomjuk a csalin, az ott keresztbe fordul, és készen is van.
Miből, hogyan?
Mivel minden készen volt a horgászathoz, már csak a kosárba valót kellett elkészítenem. Sokféle pelletet lehet ma a horgászboltokban kapni, de nem mindegyik alkalmas erre a technikára. Sem a tészta-pelletet, sem a magas olajtartalmú pellettet nem lehet megfelelően előkészteni erre a módszerre. A legjobb 7-12% olajtartalmú, lehetőleg színezőanyag nélküli natúr pellet.
A feláztatást kétféle képpen ejthetjük meg. A kezdőknek most leírok egy egyszerű módszert. A horgászatra szánt pelletet színültig felöntjük vízzel. Majd ázni hagyjuk, méghozzá annyi percig amennyi átmérőjű. Vagyis egy 3 mm-es pelletet három percig áztatjuk, majd leöntjük róla a fel nem szívott vizet. Pihentetjük egy picit és már használhatjuk. A tapasztaltabb horgászok csak kézzel, tapasztalat alapján vizezzék. Nem nehéz ezt sem megtanulni. Eleinte a pellet külseje lesz csak puha, majd folyamatosan a belseje is.
|
|
|
|
Ha ezekkel megvagyunk, már csak rá kell önteni az aromát. Persze a pelletünk már így is illatozik, halas aromát áraszt magából a fehérjék és a halolaj miatt. De én ezt még meg szoktam hinteni őrölt halibut pellettel. Aki már használta ezt az tudja, ennek az olajtartalma magasabb, lassabban oldódik, nem vesz fel vizet, és igen jellegzetes illata van.
|
|
|
|
Horogra mást!
A horgászatra két jellegzetes horogcsalit hoztam magammal. Bár a dupla pelletes etetésből az következne, hogy pellet kerül a horogra is. De én másként gondolkodom. A táskámba két üveg kukorica került, egy epres és egy fokhagymás. Az utóbbi mostanában nem hibázott a horgászatok alatt, jellegzetes ízével-illatával mindig elcsábított jó pár pontyot. Míg az elsőt általánosságban minden vízhőfok mellett elővenném, a fokhagymásat inkább csak a melegebb vizekben használom. Két-három szem került fel a szokottnál hosszabb hajszálelőkére.
A formanyomóval megtöltöttem a kosarakat és már repültek is a szerelékek a tó közepe felé. A hétköznapokon gyakran horgászom én is két bottal, ha lehetőségem van rá. Botonként eltérő csalikkal. Így folyamatosan tudom tesztelni a különböző csalikat.
|
|
|
|
Nyomjuk, de okosan
A legtöbb hétköznapi horgász idegenkedik a formakosártól és a hozzá tartozó kinyomótól. Pedig nem kellene. Sokan használják, de az igazi előnyét nem biztos, hogy meg tudják mondani. Természetesen tisztasága is szempont, mert a kezünk nem lesz etetőanyagos. Ez az első szempont sokaknak. Ami azonban az igazi előnyét adja, hogy a homogén etetőanyagot (legyen az akár keverék vagy pellet) homogénen tömöríti a kosárba. Ennek az a jelentősége, hogy amint a fenékre ér, a víz kiszorítja a kis résekből a levegőt, és azonnal a kioldódik a csalogató anyagunk. Erre a kézzel benyomott etetőanyag nem képes. A feláztatott pelletnél ez különösen igaz, mert a kis hengereket könnyen egy nagy masszává tudjuk összenyomni. A formanyomóval viszont megmarad az eredeti alakja, és közötte a rések.
Peca, röviden
Az első kapás nem váratott sokat magára. Éppen az ásványvízből kortyoltam, amikor a szemem sarkából a félbehajtott botot pillantottam meg. Az első ponty alig érte el a másfél kilót, de szépen védekezett az érzékeny felszerelés ellen. Angol típusú botokat használok, mert a fárasztás elején lágyak. Azonban ha erőltetem, akkor egy pontban felkeményedik és a nagyobb halakat is meg lehet fogni vele. Mivel a halak ízlését az összeállítás telibe találta, az első óra vége fele az egyik botot ki is kellet vennem, mert nem győztem a kapásokat. Bár nem mindet tudtam megfogni, mert az apróbb keszegek és kárászok is nagy kapásokat csináltak a közepes méretű csalival. De nem zavart, mert ha jobb hal talált rá a kukoricákra, akkor az szinte elvitte a botot.
|
|
|
|
A nap fénypontjaként egy aprócska compó tisztelt meg. Ez volt a jel. Elég, mert ahogy a közmondás tartja: jóból is megárt a sok.
Írta: Kocsis László
Fényképezte: HGYG
Megjelent a Pecavilág Magazinban (is)